Lånevillkor

Lånevillkor

Välkommen som låntagare på Värmdö bibliotek!

Här är reglerna som gäller för att ha lånekort och få låna hos oss. Du kan låna böcker, filmer och mycket mer och nästan allt är gratis.

Lånekort
Behöver du skaffa lånekort vänligen kontakta oss så kan vi informera hur du kan göra om du inte kan komma till biblioteket.

För att få ett lånekort måste du skriva in dig i vårt register.

När du har fyllt i allting ska du trycka på ”sänd”, sedan måste du komma in till biblioteket och legitimera dig. Då får du ett lånekort av oss och det gäller på alla bibliotek i Värmdö kommun.

Alla som vill får ha ett lånekort, det spelar ingen roll om du är ung eller gammal. Men om du är under 18 år måste din vårdnadshavare säga ja till att du får lånekort.

 

Personuppgifter och sekretess
Biblioteket behandlar personuppgifter om dig. Vi behöver göra det så att vi vet var allt det som är utlånat finns någonstans. Då kan vi kontakta dig, till exempel om en bok är försenad eller om en bok som du har reserverat kan hämtas.

De uppgifter som vi har om dig är:
namn, kön, ålder, låntagarkategori, personnummer, adress, mejladress och telefonnummer.  
Om du har vårdnad om barn kan vi spara information om vilka barn du har vårdnaden om och deras personnummer.
Om du är barn kan vi spara information om vem som är din vårdnadshavare och vilket personnummer den har. Det är för att vi ska kunna tala om för vårdnadshavaren om barnet har glömt att lämna tillbaka något som hen har lånat. Vi använder inte den här information till något annat.

Om du vill ha bibliotekskort på Värmdö bibliotek måste du säga ja till lånevillkoren och att vi sparar de här uppgifterna om dig. Du har rätt att få information om vilka uppgifter vi har om dig i vårt register, vi kan skriva ut informationen till dig om du vill.

Om något är fel eller oviktigt så har du rätt att säga att vi måste rätta detta eller ta bort informationen. Kontakta oss i så fall via e-postadressen info.bibliotek@varmdo.se.
Du har alltid rätt att få dina uppgifter raderade, om du inte har några lån eller skulder kvar. Om du inte har använt kortet på 36 månader och inte har kvar några lån eller skulder så tar vi bort dig ur registret.   

Vi följer regler om sekretess. Det betyder att vi inte berättar för andra vad du lånar, beställer eller reserverar.

När barn har lånekort är det vårdnadshavarna som säger ja till att följa bibliotekets regler. När du fyller 18 år ska du själv säga ja till att följa reglerna. Därför blir alla 18-åringars konton spärrade den dagen de fyller 18 år. De behöver då komma till biblioteket och visa legitimation och säga ja själva till att följa lånevillkoren. Sedan fungerar lånekortet som vanligt igen.  

Värmdö bibliotek kontrollerar regelbundet namn- och adressuppgifter mot Statens Personadressregister, SPAR. Du har själv ansvar för att vi har rätt mejladress och telefonnummer till dig. Du kan ändra det själv om du loggar in på Mina sidor. Du kan också kontakta oss så hjälper vi dig.  


Ansvar för lån
Du har eget ansvar för att skydda dina inloggningsuppgifter, som personnummer, lånekortsnummer och pin-kod. Lånekortet är en personlig värdehandling och du har ansvar för alla lån på kortet. Vårdnadshavare har ansvar för sitt barns lån. Om du lämnar tillbaka det du lånat för sent får du som är vuxen betala en förseningsavgift, men barn behöver inte betala något. 


PIN-kod
När du skriver in dig väljer du en fyrsiffrig pin-kod. Den använder du i låneautomaterna och när du loggar in på Mina sidor på hemsidan.


Anmäl ändringar direkt om du
• förlorat lånekort så att det kan spärras
• bytt och ändrat telefonnummer eller e-post


Lånetider
Lånetiderna hittar du på Mina sidor.
• 28 dagar är normal lånetid.
• 14 dagar för vissa nya böcker
• 14 dagar för tidskrifter (du kan inte låna hem det senaste numret)
• 7 dagar för filmer
• Lånetiden står på kvittot. Du kan få ett fysiskt kvitto utskrivet eller ett digitalt skickat med mejl.


Låna om
Du kan låna om en bok om den inte är reserverad. Du kan låna om tre gånger. Detta gäller inte nyheter, fjärrlån eller filmer. Låna om på webbplatsen eller ring till något av Värmdös bibliotek.


Övertidsvarning
Om du får en övertidsvarning så är det en påminnelse om lån som håller på att gå ut. Den kommer som sms eller mejl cirka 2-3 dagar i förväg. Om du lämnar tillbaka ditt lån för sent får du betala en förseningsavgift och det gäller även om du inte nåddes av övertidsvarningen. Du har eget ansvar att lämna tillbaka i tid. Barn behöver inte betala förseningsavgifter.


Utskick
Om du säger ja till sms-utskick får du dina reservationsmeddelande och övertidsvarning den vägen. Vill du ha e-postutskick får du Värmdö biblioteks nyhetsbrev cirka en gång i månaden. Vi kan också komma att behöva kontakta dig via sms eller mejl i vissa ärenden.

Nya böcker

264787
Av: Gaiman, Neil
263628
Av: Wessel-Aas, Katrine
263875
Av: Foley, Lucy
263881
Av: Hellberg, Amanda
263876
Av: Gustafsson, Siri
264231
Av: Dave, Laura
263873
Av: Baldacci, David
264406
Av: Lundberg, Ulla-Lena
263880
Av: Wennstam, Katarina
262432
Av: Osman, Richard

Senast betygsatt

201999
Av: Brülde, Bengt
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
102465
Av: Gospic, Katarina
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
190507
Av: Harris, Robert
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
221585
Av: Stahre, Lisbeth
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
157602
Av: Rooney, Sally
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna

Språk

Öppettider